Header Blog & Channel
        

PELABURAN BERSAMA ETHTRADE.ORG

Dunia sekarang sudah maju dan lebih maju ke hadapan pada masa akan datang, iaitu dengan pelbagai
perniagaan atau pelaburan disajikan, bergantung pada korang untuk percaya atau tidak, tetapi jangan tersilap pilih perniagaan ataupun pelaburan..

untuk korang yang nak cuba pelaburan tu, pastikan korang semak:-
- Latar Belakang Syarikat
- Berapa Lama Syarikat tu Bertahan
- Potensi Syarikat (bermanfaat untuk semua atau tidak)

Bitcoin bersandarkan apa?

Bitcoin tu dilombong dari internet. Bitcoin dicipta oleh seorang programmer. Jadi nak mendapatkan bitcoin perlu ada code programming yang kita install dalam mesin mining. Untuk mining bitcoin, semua company atau individu bersaing untuk mendapatkan bitcoin dengan menyelesaikan masalah matematik yang terdapat dalam algorith coding tersebut. Coding tersebut jugak menetapkan hanya ada 21 juta bitcoin yang akan wujud. Jadi bitcoin adalah bersandarkan kepada matematik. Kita perlu masa tenaga sama seperti kita melombong emas.
Wang fiat memang bersandarkan gold. Tapi makin hari, oleh sebab manusia yang mencetak wang fiat, wang kertas dicetak berdasarkan hutang. Dengan kata mudah, saya cetak dulu wang nanti sy bayar balik walaupun saya tak de gold sekarang. Akibat nya terjadi inflasi.
Tetapi di negara-negara kurang maju, di mana awak tidak mempunyai sistem cukai yang maju, dan masih sebahagian yang agak besar daripada penduduk yang tinggal di kawasan luar bandar, alternatif kepada mengutip cukai adalah melalui cukai inflasi itu. Iaitu, untuk cetak duit.

Bitcoin juga tak boleh duplicate.. dan tidak boleh double spending. .awak tak boleh amek pendrive copy..setiap bitcoin ada unik kod..sebab apa? Bitcoin tu tercipta atas sebab matematik. Tapi duit awak boleh copy. Awak nak print duit palsu pun boleh. Kalau org tak sedar boleh je pakai. Btol?

Dari segi pertukaran tangan, memandangkan bitcoin bukan emas, jadi sy amek hadis kat atas, jika jenisnya berbeza bertukar la tangan ke tangan. Jadi bitcoin termasuk dalam ni. Jika nak transaksi bitcoin sama jugak macam awak transaksi duit dari maybank ke cimb. Amek masa tak nak transfer dari maybank ke cimb. Jadi kenapa awak nak pertikai transaksi bitcoin bertangguh? Kalau awak guna kad debit bitcoin, dalam kad bitcoin terus kena potong. Sama macam kita guna kad debit bank. Tapi kewujudan bitcoin adalah lebih mulia sebab bitcoin tu dapat atas kebolehan sistem menyelesaikan masalah matematik. Manakala wang fiat dicetak berdasarkan nafsu manusia dan hutang. Jadi kenapa masih tak boleh terima bitcoin sebagai duit.



memandangkan bitcoin bukan emas. Jadi pertukaran bitcoin dengan barang lain boleh jadi seperti sistem barter. Awak tukar barang suka sama suka, kedua dua pihak bersetuju dan barang tersebut bernilai. Dalam hal ni 1 bitcoin bernilai $1200.

Sy tak nafikan emas tu bagus..mmg dlam al quran ada sebut akhir zaman akan gunakan emas. Tapi kehadiran emas masih belum praktikal utk digunakan sebagai wang. Jika emas hndak dijadikan wang tak de sape boleh beli dan simpan emas. Semua orang mesti menggunakan emas sebagai wang. Masalah nya situasi seperti itu tak wujud sekarang..

Wang itu dicetak.. dulu nya bersandarkan gold. Tapi sekarang berdasarkan hutang. Emas tak de tapi masih cetak duit. Sebab ape? Sebab yang cetak duit tu lah manusia..manusia dipengaruhi nafsu. Manakala bitcoin wujud dari perlombongan ..sama seperti emas


FREE REGISTER -> https://ethtrade.org/@982875

Untuk korang nak lebih details tentang bitcoin dan pelaburan :
WHATSAPP 0135841810
FB : WAN HAFIZ

No comments: