Header Blog & Channel
        

Alasan Yang Biasa Keluar Dari Mulut Peminjam Duit Kawan

Selamat pagi korang sume.. korang mesti pernah kan, ade kawan2 yang nak pinjam duit dari poket korang walaupun sringgit... mesti korang tertarik untuk tahu, salah satunya alasan untuk tak nak bayar balikk... :D

Ape soalan mulut orang yang mahu pinjam duit itu begitu manis sekali hingga buat orang jadi percaya dan simpati kepadanya.

Lalu dihulurkan duit kepada si peminjam itu, siap dengan pesanan “Jangan lupa bayar balik” dan si pinjam kata “Pasti! Saya akan bayar balik.”.

Tersenyum lebar si peminjam, terasa bebanan di bahunya ringan kerana duit sudah ada di tangan. Selepas beberapa ketika, si peminjam beri pelbagai alasan apabila diminta untuk bayar semula duit yang dia berhutang itu sehingga ada peminjam duit yang mahu ugut pukul atau putus perhubungan dengan orang yang beri hutang. Dia lupa.

Dia lupa dunia ini hanya sementara tatkala dia menganiaya orang yang memberi hutang sedemikian rupa. Adakah anda mangsa si peminjam duit anda? Mungkin 15 alasan ini pernah anda dengari dari mulut-mulut mereka itu.

No comments: