Header Blog & Channel
        

Pendapatan RM3000 ke bawah dlm tergolong miskin?

















Anda katergori miskin bandar??

Tak percaya??? cuba calculate balik gaji dan perbelanjaan kita kalau masih nak menidakkan nye.

Contoh la :

Rumah - RM800
Kereta - RM600
Minyak - RM400
Tol - RM100
Credit Card - RM400
Personal Loan - RM200
Baby sitter - RM300 (Sorang anak)
Belanja keperluan anak - RM250
Belanja barang dapur - RM350
MARA/PTPTN - RM200
Bil api/air/astro/internet/telefon - RM450
TOTAL = RM4,050.00


















Basically kita hari ni gaji kerja hakiki tu majoriti masih lagi layak untuk terima bantuan rakyat satu Malaysia kan.

Kira nye jumlah perbelanjaan melebihi rm3,000 ni memang dah over budget dah bagi kebanyakkan rakyat malaysia hari ni.

cukup ke dengan hanya RM3,000 gaji sebulan???

Alhamdulillah...
ye....banyak ke sikit ke, memang kita perlu bersyukur.
Tapi kan kalau boleh dapat lebih kenapa nak kurang???
Allah kan suka kalau kita meminta-minta.
DIA sangat suka dengan hamba NYA yang meminta-minta melalui berdoa dan bersolat. Opss jangan lupa, usaha kena bersungguh-sungguh. Kalau minta je tapi tak de usaha memang in shaa Allah takkan dapat punya.

Memang antara kamu semua ada je yang rasa cukup dengan gaji banyak tu dan kebanyakkan nye ada yang cukup-cukup makan je. Tapi tak terfikir ke yang anggaran ni tak masuk lagi kos perubatan, kos pelajaran anak-anak, kos belanja harian, kos insurans nyawa ahli keluarga, kos maintanence kereta dan rumah, dan paling tak boleh tahan tu bila kos elaun untuk IBU AYAH tak tersenarai pun dalam list budget perbelanjaan di atas..!!!!! sedih ;'(

Sedih kan bila kita ni kerja hanya untuk lepas kan diri kita je. Kita lupa yang kita ada tanggung jawab untuk bagi keselesaan buat ibu dan ayah kita sendiri.
Selesa ke bila setahun hanya sekali je hulur duit kat mak ayah???

selesa ke bila tiba musim cuti sekolah je terpaksa kelentong anak-anak sebab kita tak de bajet nak bawa diorang pergi melancong???

selesa ke bila sakit demam kita hanya mampu tunggu berejam di klinik ataupun hospital kerajaan untuk dapatkan rawatan???
selesa ke bila setiap bulan adik beradik atau kawan-kawan rapat call nak pinjam duit sedang kan kita sendiri hanya cukup-cukup makan je???

selesa ke bila asal tengah bulan je nak kena ikat perut dan telan air liur sebab bajet lari???
selesa ke bila ke shopping mall kita hanya mampu goreskan kad credit je setiap kali nak buat pembayaran???
selesa ke bila hari-hari kita keluar umah pagi-pagi, balik petang dapat gaji hanya untuk bayar hutang je?

Paling best, selesa ke gali lubang tutup lubang???
kes gali menggali ni cukup sinonim bila tiba musim perayaan dan tiba musim akhir cuti sekolah.
Bila di tanya "tak nak ke buat extra income???"
jawapan yang kita selalu bagi adalah...
"tak pe lah, aku dah selesa dah dengan hidup aku sekarang ni, tak nak lah pening-pening kepala dengan business ni...cukup lah dengan makan gaji je"

Sebab tu jangan lah ego sangat dengan selalu keluarkan statement yang DUIT BUKAN SEGALANYA.
Tapi uol lupa ke yang skarang ni segalanye memerlukan duit.

Kita buat extra duit bukan untuk enjoy tapi untuk bagi ibu ayah, settle kan segala hutang yang ada, bebas masa, bebas berbelanja, penuhkan tabung simpanan, penuh kan tabung pelajaran anak-anak...so tak de lah lepas ni kita biarkan anak-anak kita yang muda remaja dah tanggung beban hutang pelajaran.

Bolehkan anda hidup dengan gaji RM 1,500 SEBULAN DI Malaysia..of course jawapannya boleh TAPI TAK CUKUP Kannnn....

cukup kahhhh???jawap pada diri sendiri

Kalau  rasa cukup baguslah tapi jika ada terdetik di hati nak ubah gaya hidup sekarang yang asyik tak cukup cukup tu, saya sedia untuk share kan peluang ni dengan setelus hati.

Bertindak sekarang untuk keselesaan berpanjangan.
Biar susah 3 tahun untuk kita senang 30 tahun.
Jangan senang 3 tahun tapi kita susah untuk 30 tahun.

untuk berkongsi bisnes:-

No comments: