Header Blog & Channel
        

Sang Komputer.


Microsoft: Ridge Hall computer assistance; boleh saya bantu anda? 
User: Ya, err, Saya ada masalah dengan Microsoft Word. 
Microsoft: Masalah bagaimana tu encik? 
User: Saya sedang menaip, tiba-tiba semua perkataan tersebut hilang.” 
Microsoft: Hilang? 
User: Ya, ia hilang. 
Microsoft: Hmm. Macam mana monitor anda kelihatan sekarang? 
User: Kosong, tak ada apa-apa. 
Microsoft: Tak ada apa-apa? User: Blank, ia tak respon apa-apa bila saya menaip. 
Microsoft: Adakah anda masih didalam Microsoft Word, atau anda telah keluar? 
User: Macam mana saya nak tau?” 
Microsoft: Bolehkah anda nampak C: prompt pada skrin anda? 
User: Apa tu si-perom? 
Microsoft: Tak apalah, boleh tak anda gerak-gerakkan mouse anda di skrin? 
User: Cursor pun tak ada: kan saya dah kata ianya tak memberi sebarang respon bila saya taip. 
Microsoft: Adakah monitor anda ada power indicator? 
User: Monitor tu apa? 
Microsoft: Ianya adalah sebuah alat yang ada skrin padanya dan ianya berbentuk seperti TV. Adakah ianya mempunyai lampu kecil yang menyala bila monitor anda dihidupkan? 
User: Saya tak tahu. 
Microsoft: OK, kalau begitu cuba lihat di belakang monitor anda dan cuba cari socket dimana wayar power anda di pasangkan. Boleh nampak tak? 
User: Rasa-rasanya. 
Microsoft: Bagus. Ikut wayar tersebut hingga ke plug, dan adakah ianya dipasangkan pada soket elektrik di dinding anda. User: Yaa, terpasang. 
Microsoft: Masa anda lihat di belakang monitor tadi, perasankah anda ada dua wayar terpasang di belakang monitor anda, bukannya satu? 
User: Iya ke?. 
Microsoft: Sebenarnya ada dua. Sekarang saya nak anda pergi balik ke belakang monitor anda dan cari satu lagi wayar tersebut. 
User: Okay, jumpa dah. 
Microsoft: Cuba ikut wayar tersebut dan beritahu saya samada ianya terpasang dengan ketat di belakang computer anda. 
User: Alamak tak sampai laa. 
Microsoft: Ok… boleh cuba jenguk-jenguk samada ianya terpasang atau tidak? 
User: Tak boleh. 
Microsoft: Tak boleh juga ke jika anda cuba panjat apa-apa seperti kerusi dan tengok kat belakang tu? 
User: Oh, saya tak nampak bukannya sebab angle tak betul, tapi pasal gelap. 
Microsoft: Gelap? 
User: Ya. Lampu pejabat ni terpadam dan satu-satunya sumber cahaya yang saya ada adalah dari cahaya tingkap. 
Microsoft: OK, kalau macam tu hidupkanlah lampu pejabat anda. 
User: Tak boleh. 
Microsoft: Tak boleh? Kenapa? 
User: Sebab kat pejabat saya “blackout”, tak ada elektrik. 
Microsoft: Blackout… tak ada elektrik? Aha, Okay, kita dah dapat penyelesaiannya sekarang. Anda masih mempunyai kotak, manual dan barang-barang pembungkusan semasa komputer ini dihantar? 
User: Ada… saya simpan kat dalam almari. 
Microsoft: Bagus. pergi ambil barang-barang tersebut dan unplug komputer anda. Kemudian bungkuskan sepertimana masa ianya baru-baru sampai dulu. Hantar balik ke kedai dimana anda beli dulu. 
User: Ehh? Ye ke? Macam tu sekali punya teruk ke? 
Microsoft: Iya, rasa-rasanya macam itulah. 
User: Err… okey lah. Nampaknya saya kena buat macam tu lah. Tapi nak cakap apa dengan pekedai tu? 
Microsoft: Beritahu mereka anda terlalu BANGANG untuk memiliki sebuah komputer.

No comments: