Header Blog & Channel
        

Converter file Video, Audio dan Image

Software converter banyak sekali jenisnya tapi mungkin tidak selengkap yang satu ini. Software ini juga boleh digunakan untuk membuat file iso. Software yang saya maksud tak lain adalah format factory. Dengan software yang bernama format factory anda akan dengan mudah boleh mengconvert file-file sesuai dengan keinginan anda. Format factory menyediakan fitur converter terlengkap, karana anda boleh melakukan convert video, convert audio, 

convert image/gambar dan juga convert file video dvd langsung dari dvd room ke komputer anda. Untuk cara convert file boleh anda cuba sendiri. Kerana cara convert dengan format factory tidak berbeza jauh penggunaanya dengan software converter yang lain. Untuk fitur convert file video tersedia berbagai macam pilihan yaitu MP4, 3GP, AVI, WMV, MPG, VOB, FLV, SWF, MOV dan All Mobile Device. Apabila anda download video dari youtube anda boleh menggunakan fitur ini untuk mengubah file FLV

Cara setting Wifi Laptop

 Haii korang... dah lame Wan tak update blog yehh... 
kali ni, wan nak kongsi2 skit, pasal CARA SETTING WIFI KORANG TUH

Internet saat ini bukan lagi hanya sebatas sebagai kebutuhan skunder. Bagi sebagian netter, internet sudah bagian dari kebutuhan primer yang harus terpenuhi. Untuk itu bagi para pelaku bisnis, mahasiswa, pelajar sampe pada karyawan swasta hingga ibu rumah tanggapun sudah menjadikan internet sebagai salah satu sarana informasi yang harus terpenuhi. 

Sementara itu guna melengkapi dan memudahkan para pengguna internet tersebut, saat ini sudah banyak sekali titik hotspot yang tersebar di mana-mana yang menyediakan layanan internet gratis mulai dari kampus, kafe, mall dan sebagainya. Nah untuk memanfaatkannya kita harus men-setting WIFI terlebih dahulu.

Berikut ini adalah langkah-langkah cara men-setting WIFI di laptop dan PC anda. 

1. Periksa komputer/laptop anda apakah driver wireless telah terinstall atau belum. Cara mengeceknya silahkan klik Menu – Run, kemudia ketik devmgmt.msc. 

Cara Yang Harus Dilakukan selepas hp terkena Air

HP rosak kena air seringkali terjadi apalagi di musim hujan.Kali ini Wan akan share mengenai cara mengatasi HP kena air. 

Berikut adalah langkah langkah CARA MENGATASI HP KENA AIR : 

Langkah pertama : 
Cara mengatasi handphone terkena air adalah dengan melepaskan bateri secepat mungkin ketika HP terkena air. Bateri HP segera dikeluarkan dengan maksud untuk mengurangi risiko hubungan arus pendek sehingga boleh menghindari atau mencegah kerosakan mesin hp menjadi lebih parah lagi. Setelah bateri HP dikeluarkan, bersihkan body HP dengan lap kain yang bersih.

Kisah Mark zuckerberg anak muda terkaya

Sejak muda kerajinan komputer. Kini jadi anak muda terkaya. Inilah kisah perjalanan hidupnya menuju sukses.Ketika di Harvard sempat jadi pemberontak dengan membuka website data mahasiswa,. 

Lalu Facebook yang dibuatnya menggoncangkan dunia dan membawanya menjadi anak muda terkaya di dunia. Namanya Mark Elliot Zuckerberg, dilahirkan di Dobb Ferry, West chester County, New York, 14 Mei 1984. Sekolah menengah di Ardsley High School, Ardsley, New York (1998-2000) dan Phillips Exeter Academy, Exeter, New Hamshire (2000-2002).

Cara buat tulisan terbalik di fb

salam korang... wan tgk tulisan kt facebook, bukan main menarik lgi yee..
siap terbalik lagi...
pada korang yang nak buat tulisan terbalik,
tgk bawah ni: 
hehehe,,cara buatnye senang jer,,korang just p ke web ni je http://www.sherv.net/flip.html 
pastu korang tulis, tulisan ape yang korang nak, dia akan automatik terbalikka,,

then, copy and pastekan di fb, blog, email,ke ms word pon boleh

Perkara2 Yang kOrang Pernah Lakukan Time Kecik2

salam kOrang... Bende2 kat bawah nie, mesti korang pernah buat kn?
cuba ingat2 balik.... mesti lawak.. :)

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.

2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.

3. Naik basikal,boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.

4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali, menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.

5. Lukis burung guna huruf 'v'.

6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.

7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥

8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.

9. Kat sekolah ada salesman yang jual buku cerita.hari ni bagi list,esok mintak duit… Balik rumah paw mak nak beli buku tue walau cerita kat buku tu kita dah tau… Salesman susu pon macam tu jugak…

10. kat library pulak,budak-budak memang baca buku but just tengok gambar aje, bila ada program Nilam, semua sibuk-sibuk nak pinjam buku… Yang advance sikit pinjam bukum Nilam membe sebab nak tiru…

11. RMT kat sekolah makan tak best… Tapi yang berduit pon join RMT…

12. Pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, dah tu kat tengah-tengah tu ada sharpener…

13. Main lawan pemadam ,sayang nak pakai untuk padam… Padahal kegunaan sebenar memang untuk padam pon…

14. Pakai pembaris yang bergerigi, dah tu kat dalam pembaris tu ada air, dalam air tu pulak ada benda berkilat-kilat…

15. Cikgu pakai pembaris panjang kaler kuning… Kat tengah-tengah tu ada pemegang tapi kan kan tak pernah nampak cikgu pegang kat situ…

16. Ayam-ayam sekalian menjadi ramping pasal bulu pelepah gebu nan cantik dah jadi rotan berbulu…

17. Time pendidikan seni, semua tunjuk skill… Melukis boleh tahan tapi bila bab kaler-kaler, hampehhh!!! Ada jugak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj dan macam macam lagi kesenian dipelajari.

18. Main game 2D-super mario, super contra, street fighter… semua pakai tape kot… Pebarang pakai CD cepat rosak…

19. Jam tangan Boy London jadi idaman sebab boleh tukar-tukar kaler ikut suhu dan cuaca…

20. Takut kena injek terutama BCG, macam-macam cerita seram dengar pasal injek BCG nie… Padahal tak ade ape-ape pon…

21. Balik sekolah beli JoJo atau pon Dendang… Tora pon best jugak… Tengok iklan dalam tv, terus pasang angan-angan nak beli semata-mata nak mainan kat dalam tu aje, coklat tak makan pon…

22. Kasut berlampu kat tapak tak main kasut yang ade roda-rado nie bahaye…

23. Siri kartun-power rangers, ultraman, ninja turtles, transformer, thundercat, maskman, gaban dan macam-macam lagi...

Semut

haii korang.. wan da bosan... wan nak kasi satu lawak bodoh skit ni.. 
jawab yeee, kalau korang taw... :) 


Orang A:Wei Orang B,ko penah tiup semut tak?? 
Orang B:Tiup semut untuk ape??? 
Orang A:Ala..semut datang dekat dengan ko ke,kat dalam air ko ke.Pernah ke?? 
Orang B:OOoo..pernah aku tiup banyak kali.aku hentam semut tu pun ade,siap bako sekali..kehkeh.. 
Orang A:Semut tu lari tak?? 
Orang B:Larilah apelah ko ni.Takkan tu pun tak tahu.. 
Orang A:ko tahu sebab ape die lari?? 
Orang B:mestilah aku tahu,diorang takut mamposla.bodohlah ko ni. 
Orang A:Salahlah.. 
Orang B:Aik??apasal pulak?? 
hmm, rase2...Korang taw x, ape jawapan Orang A?. 


komen kalau dah tahu jawapan Orang A... :)

Awek

Salam Amacam awekku?? Lu orait ka? Wa harap lu ok2 je.

Awek gua, gua tlh mbaca surat lu tempohari… Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua thadap lu bkn main.Lu ingat gua main2 ka? Cintan gua mdlm very deep you know! very deep purple! Lu tarak prasan ke?

Apa yg kurangnya gua ni? Cuba lu cakap! Gua ni x cukup hensem ke? Atau lu sudah ada balak lain? Lu sound gua beb.Mentang2 lu keja opis, lu ada skandal dengan mat despatch kat opis lu tu. Mamat poyo tu lu nak? Apa barang? Kalo lu nak tau, gua dulupun pernah mintak jd cikgu tp x dpt. Bkn pasal gua takde kelayakan tp tadika kemas jarang amik cikgu lelaki.Lagipun jiwa gua lbh kpd seni.Tiket konsert gua semua habis jual.Sbb tulah gua jd tukang jual tiket konsert funfair buat sekian lamanya sampai tauke funfair tu x offer kat org lain.

Hallo Besi

( indon call site supervisor sb besi xsmpai lg)

indon : bila besi mau sampai !!!!
s.supervisor : sy dah order, tp xsmpai lg, sy dah ckp kat projek manager, n kilang besi, tp xsmpai lg aper sy bleh buat??
indon : jinji besi smpai smlm, smlm kata esk, nti esk kata esk plak.... bla3x
s.supervisor : lu marah sy aper sy bleh buat, sy dah order, lu kol ini no, dier yg handle besi sampai lmbt or cpt lu maki sama dier, ckp cibai,lancau *&%$#@#%*, kasi cpt besi smpai la, bodoh &*@#$%, lu kasi maki smua kat dier, nti besi cpt smpai lol, kol no nie tau... 019xxxxx, kasi mrh ini org
indon : okey!! call end....
s.supervisor : hahahahaha...mampus la ko, td aku kasi no BOS (Ganeral Manager), nk sgt besi cpt besi cpt smpai mkn besi la kejap lg~~~

Sang Komputer.


Microsoft: Ridge Hall computer assistance; boleh saya bantu anda? 
User: Ya, err, Saya ada masalah dengan Microsoft Word. 
Microsoft: Masalah bagaimana tu encik? 
User: Saya sedang menaip, tiba-tiba semua perkataan tersebut hilang.” 
Microsoft: Hilang? 
User: Ya, ia hilang. 
Microsoft: Hmm. Macam mana monitor anda kelihatan sekarang? 
User: Kosong, tak ada apa-apa. 
Microsoft: Tak ada apa-apa? User: Blank, ia tak respon apa-apa bila saya menaip. 
Microsoft: Adakah anda masih didalam Microsoft Word, atau anda telah keluar? 
User: Macam mana saya nak tau?” 
Microsoft: Bolehkah anda nampak C: prompt pada skrin anda? 
User: Apa tu si-perom? 
Microsoft: Tak apalah, boleh tak anda gerak-gerakkan mouse anda di skrin? 
User: Cursor pun tak ada: kan saya dah kata ianya tak memberi sebarang respon bila saya taip. 
Microsoft: Adakah monitor anda ada power indicator? 
User: Monitor tu apa? 
Microsoft: Ianya adalah sebuah alat yang ada skrin padanya dan ianya berbentuk seperti TV. Adakah ianya mempunyai lampu kecil yang menyala bila monitor anda dihidupkan? 
User: Saya tak tahu. 
Microsoft: OK, kalau begitu cuba lihat di belakang monitor anda dan cuba cari socket dimana wayar power anda di pasangkan. Boleh nampak tak? 
User: Rasa-rasanya. 
Microsoft: Bagus. Ikut wayar tersebut hingga ke plug, dan adakah ianya dipasangkan pada soket elektrik di dinding anda. User: Yaa, terpasang. 
Microsoft: Masa anda lihat di belakang monitor tadi, perasankah anda ada dua wayar terpasang di belakang monitor anda, bukannya satu? 
User: Iya ke?. 
Microsoft: Sebenarnya ada dua. Sekarang saya nak anda pergi balik ke belakang monitor anda dan cari satu lagi wayar tersebut. 
User: Okay, jumpa dah. 
Microsoft: Cuba ikut wayar tersebut dan beritahu saya samada ianya terpasang dengan ketat di belakang computer anda. 
User: Alamak tak sampai laa. 
Microsoft: Ok… boleh cuba jenguk-jenguk samada ianya terpasang atau tidak? 
User: Tak boleh. 
Microsoft: Tak boleh juga ke jika anda cuba panjat apa-apa seperti kerusi dan tengok kat belakang tu? 
User: Oh, saya tak nampak bukannya sebab angle tak betul, tapi pasal gelap. 
Microsoft: Gelap? 
User: Ya. Lampu pejabat ni terpadam dan satu-satunya sumber cahaya yang saya ada adalah dari cahaya tingkap. 
Microsoft: OK, kalau macam tu hidupkanlah lampu pejabat anda. 
User: Tak boleh. 
Microsoft: Tak boleh? Kenapa? 
User: Sebab kat pejabat saya “blackout”, tak ada elektrik. 
Microsoft: Blackout… tak ada elektrik? Aha, Okay, kita dah dapat penyelesaiannya sekarang. Anda masih mempunyai kotak, manual dan barang-barang pembungkusan semasa komputer ini dihantar? 
User: Ada… saya simpan kat dalam almari. 
Microsoft: Bagus. pergi ambil barang-barang tersebut dan unplug komputer anda. Kemudian bungkuskan sepertimana masa ianya baru-baru sampai dulu. Hantar balik ke kedai dimana anda beli dulu. 
User: Ehh? Ye ke? Macam tu sekali punya teruk ke? 
Microsoft: Iya, rasa-rasanya macam itulah. 
User: Err… okey lah. Nampaknya saya kena buat macam tu lah. Tapi nak cakap apa dengan pekedai tu? 
Microsoft: Beritahu mereka anda terlalu BANGANG untuk memiliki sebuah komputer.

Background Chat FB Dengan Imej

salam korang... ari tu, ade yang tanya kat wan kt facebook fun page, mcm mane nak letak imej background pada Chat... skgn baru wan rajin nak buat tutorial.. :)

sorry yeee, lambat skit,.. biase la, bz la katekan, heee xD

caranya, tidak la susah sangat.. tapi ingat taw, cara ni,
hanya untuk Google Chrome jer..

Jenaka

Poke 1
Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat. 
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah. 
“Atok buat apa tu?”. “Atok bagi surat kat kawan atok,cu!” jawap atoknya. 
Cucunya bertanya lagi, “Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong merah tu?”

Poke 2
 Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan. 
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum? 
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. 
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir. 
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum? 
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya…


#bosan2, boleh la bace, jenaka 2012 nie# :)

Login Facebook dengan Imej

#update 07/03/12#   -->    assalamualaikum... disebabkan
ramai yang tanya saye, mcm mana nak buat
login facebook dengan imej,. Ok,
korang nak taw kan..?? mcm mane nak buat mcm gmbar kt bawah ni
jOm terjah.. xD


hmmm, tak susah pow erhh..
tapi cara nie, hanya untuk google chrome jer 
just kene Add to Chrome je pon..