Header Blog & Channel
        

Shoutbox Tertutup Di Tepi

kali ni, wan nk share kt kOrang, mcm mane nk letak shoutbox 
kt tepi.. ;)
kalau yg mane belOm ade shOutbOx dlm blOg 2..
bOleh la ikOt tutorial ni yee.. 
untuk mendapatkn code, boleh clik disini
untuk Cbox   click sini
untuk ShoutMix  click sini

Salji Turun Dalam Blog V2

haii
yang sblum ni, wan post salji turun dalam blog jgk an?
tapi yg ni, version 2.. latest skit la katekn.. haha..
pada yg nk try. boleh try.. yg xnk try, boleh like jeee, pow bolehh... ;)




pilih salah satu code ...
Photobucket      

Salji Turun Dalam Blog

haha...disebabkn malaysia negara tropika, tak ada salji turun
tpi kite boleh buat salji turun dgn sendirinyee, nak taw carenye, jOm ikOt tutorial di bawah.
ehehe ;)

1. Kalau nak tengok salji turun dalam blog bolehlah copy kod (script) bawah ni yee

Apa Itu Dashboard?

Ape itu Dashboard?
DashbOard ialah, tmpt untuk setting blOg, sebarang data yg terdapat 

di dlam blog/websemuanya disetting 
di dashboard ini..

 1. DASHBOARD - Papan Pemuka BlOgger Semua tentang blOg kOrang 
bermula disini:

Statistik Maklumat Pengunjung (Stats)

1. Fungsi Stats | Overview
 1.1 Sila baca panduan Fungsi Stats Overview Blogger. 

Cara Buat Blog Baru

Salam kepada kOrang di luar sane, kali ni, wan
nk kOngsi skit, mcm mane nk buat blog baru..
Blogger membenarkan kita membuat sehingga ke seratus (100) buah blOg dalam 
satu akaun BlOgger.
Okey, pada yg nk cuba cara ni, bOleh try kt bawah ni..
ikOt step by step yee... :

1. Login masuk kedalam papan pemuka Blogger melalui Blogger in Draft - http://draft.blogger.com/. 

Membuat Pos Baru (Post Editor)

kepada newbies yg baru nk buat blOg 2.. bOleh la ikOt tutOrial ni yee..
(untuk ke new tab, clik roll padan mouse korang)

Login ke Dashboard kOrang
1. Pilih NEW POST dalam papan pemuka (dashboard) blogger: 

Cara Pasang Butang Like Facebook di Blog

heyy sumee...
kali ni, wan nk kOngsi dgn kOrang, cam mane nk letakkn 
button like fb dlm blOg,
mmg care ni da lame, tpi kalau ade mmber2 yg baru nk blajar
buat blog 2... boleh la ikOt care ni...
;)
mne yg mint, bOleh ikOt di tutOrial di bawahh yee.. 

Cara Letak Iklan LeaderBoard Nuffnang Di atas Header Blog

haii sume... slamat pagii
nii wan nk kongsi dengan korang, macam mana nak letak iklan kt atas header..
mesti korang pernah tgk blog org lain ade iklan di atas header kn?
mesti ade yg tertanya2 mcm mane nk buat cam 2.. k, sa ade buat tutOrial kt bawah ni, sape
yg berminat nk buat, bOleh la fOlo saya buat... :)


Cara Membuat Akaun Google Blogger

Haii... jmpe lgi kitee...
mlm ni wan nk share kpd newbies tentang

Panduan mendaftar Blogger bagi yang belum memiliki akaun dengan Google.
sila ikOt tutOrial di bawah yee... ;)

 1. Buka dan masuk ke laman Blogger di 
 Klik CREATE A BLOG:

Cara Tambah 2 Column Bawah Post

Langkah 1:
salam.. entri kali ni, wan nk share sama kalian, mcm mane nk letak 2 columm kt 
bawah post.. gambarnya seperti kt bawah ni.


Cara Pasang Alexa Traffic Rank Button

Langkah-langkah pemasangan Alexa Traffic Rank Button di Blogger: 

Buat Logo Dengan Supalogo

SupalOgO merupakan salah satu dari banyak banyak lOgO maker yang memudahkan kita 
untuk membuat lOgO secara instant. Jika kita 
hanya ingin membuat lOgO yang berhubungan dengan nama peribadi, 
perusahaan atau nama blOg, mungkin web ini agak susuai.

Cara Memasang Button Like Diatas Post

Seperti diketahui ramai kalau buttOn share untuk memudahkan para pengunjung blOg yang ingin 
kOngsi artikel yang telah dbaca ke laman facebOOk. Facebook Like,
 tempat untuk mengetahui
berapa ramai yg berminat pada artikel kite itu...
ia juga merupakan buttOn yang sangat pOpuler.


 Berikut cara memasang buttOn like diatas pOst

Memasang Burung Terbang Twitter

heyy...baru wan teringat akan tutOrial pasal burung men terbang terbang tuhh..
sempoi lorrr burung tuhh, terbang sane, terbang sini, 
kang kene langgar dek kapal terbang, nayeee plakk..
kalau ade yg berminat nk buat burung terbang terbang jOm ikOt step dibawah

link membesar bila disentuh cursor

da tengah pagi ni, tpi wan tetap x bOleh tdOw...
bOsan bOsan.. wan nk kOngsi ngn kOrang sume, cara cara nk buat "Link
Membesar bila disentuh cursOr

ikOt ajer step kt bawah ni yee... simple jee

1. dashboard >design >edit HTML>tick expand widget

Cara Tukar Ayat "Post A Comment" kepada Ayat Sendiri

hyeeee.... kOrang dah taw ke belum cara nk tkar 
"Post A Comment kepada Ayat Sendiri?"
kalau belOm taw, wan ade nk share skit, mcm mane nk buat bende tuu...
yg ni senang jer, x payah edit pape, just letakkn text yg kOrang ingin jer..

Cara Tukar Perkataan Post A Comment Kepada Image

hey sume, salam 1malaysia n selamat sejahtera..
pagi2 ni wan ade tutorial nk kongsi2 ngn kOrang sume, iaitu, mcm mane nk tukar tulisan Post A Comment kepada Imej.. carenye xsusah mcm tutOrial len2.. kpd sesiapa yg nak ikOt, jOm ikOt tutOrial ni, dipersilakn..


SEBELUM










SELEPAS







Ok, ikOt tutOrial kt bawah ni 

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html





2.Tick Expand Widget Templates




3. Tekan Ctrl+F , dan cari kod ini :




4. Jumpa tak? kalau dah jumpe, cOpy kod ini , paste di bawah kod yang korang cari tuh :


cOde tu nt akan nampak mcm ni:











4. Untuk code "URL IMAGE POST A COMMENT" korang boleh tukar dgn URL imej anda sendiri yee...
5. Then , try Preview dulu . kalau menjadi , teruz save !
6. Selamat Mencuba.. xD

Cara Letak Lagu Youtube Di Blog

Kali ni ,wan nak ajar kan korang macam mana nak letak lagu dari youtube ke dlm blOg. Kalau ade yg berminat, jom wan ajarkn...
tpi nanti korang jgn pening plakk ehh...bukan ape, nk dptkn code die 2 byk keje,bukak sane, bkak sni, pening xD tpi xpe, jom kite try dlu...



Cara Disable Right Click dengan Mesej

Pagi2 lgi dah on9,.. post kali ni, wan nk share kt kOrang, cam mane nk "Disable Right Click"
dgn cara ni, dapat la melindungi fail2 yg penting2 kn.. pada yg berminat nk buat, boleh ikOt tutO kt bawah ni


1. Dashboard ->Design ->Page element  ->Add a Gadget ->Html/Javascript
2. Copy code kat bawah nie :

Cara Menambah Icon Sebelum Tajuk Posting

Menambahkan Icon sebelum judul posting juga menjadikan tampilan blog lebih mantab. Cara lama ini tetap saja ada yang mencari, tapi tidak masalah.... setiap hari selalu saja ada yang ingin belajar seputar blogger. Semoga tetap jadi ilmu yang selalu bermanfaat.... Amiin.xD...., bagi yang masih belum ada dan ingin menambah Icon sebelum judul posting , anda boleh ikut langkah - langkah dibawah ini :
1. Login ke blogger dengan ID anda.
2. Klik Design.
3. Dan Klik Edit HTML

Cara Membuat Background RandomImage Pada Header

Pada tutorial ini wan nak share bagaimana cara membuat background gambar pada header yang tampil secara berganti2. Dan background header mengalami perubahan background ketika halaman setiap kali direfresh. 


Dgn menambahkan fitur random image pada background header ini, seakan mengganti suasana tampilan blog kita..., Hebat kan? Munculnya perubahan background tergantung jumlah gambar background header yang kita buat. Dan dibawah ini wan sertakan dengan 5 tampilan background gambar yang berbeda.

Cara Membuat Animasi Status Loading



Ketika kita membuka sebuah web ataupun blog, biasanya halaman web atau blog tidak langsung terbuka semua. Kita harus menunggu beberapa saat sampai halaman web atau blog benar - benar terbuka semua.
Pada masa itulah Animasi Status Loading muncul. Jika kOrang berminat, bOleh ikOt tutO di bawah
berikut cara membuatnya :


Membuat Pesan Selamat Datang pada Blog



Pesanan selamat datang berguna untuk memberikan ucapan salam pada pengunjung yang datang pada blog kita. Selain selamat datang, kita juga boleh memberi salam berpisah pada pengunjung pada saat akan meninggalkan blog kita. Jika kOrang berminat
bOleh ikut langkah - langkah berikut :

Cara agar Post tidak dapat di Copy Paste


Pada Post kali ni, wan nak share, care xbagi orang lain copy paste ayat kOrang... yela kn, kite cari/edit letih2, mane boleh men suke2 je copy an, tol x? haha.... Silakan anda ikut langkah  langkahnya :
 1. Masuk ke Dasbor
2. Klik tab Tata Letak/Layout/Design
3. Klik Page Element
4. Add a Gadget.

Cara Membuat Navbar Auto-Hide



Selain ada yang menghilangkan Navbar, ada juga yang hanya menyembunyikan Navbarnya. Nah cara ini juga banyak diminati para blogger. Sehingga navbar dibuat tidak kelihatan, namun navbar tetap tidak hilang. Dengan mengarahkan kursor mouse kita ke arah navbar (bagian atas blog) yang kita sembunyikan tadi, akan secara automatik akan kelihatan. 


Untuk lebih jelas, sila ikOt  langkah-langkah di bawah yee xD. 



Cara Menghilangkan Navbar Pada blogger

Navbar adalah sebuah fasility yang dimiliki oleh Blogger/blogspot, berbentuk kotak kecil memanjang yang trletak di bagian paling atas blog. Fungsi dari navbar antara lain untuk mulai melakukan Sign In/out atau boleh juga membuat Blog baru. Navigation Bar juga boleh digunakan untuk membuat laporan salah guna blog atau perbuatan yg bembahaya, misalnya content blognya yang melanggar TOS. Tapi bila kita merasa terganggu dengan adanya navbar tersebut, kita juga boleh menghilangkan navbar tersebut atau hanya sekadar menyembunyikan navbar saja Nah...itu mengikOt citarasa kOrang... Bila anda berminat untuk menghilangkan navbar tersebut, 

Cara Membuat Read more1



Read more sangat berguna khususnya untuk menghemat tempat. Selain itu memudahkan para pengunjung web atau blog untuk memilih artikel yang disukai dan membacanya. Hampir para blogger sudah menggunakan fasilitas read more ini. Bila anda berminat untuk membuat read more, silahkan anda ikuti langkah - langkah dibawah ini :







Download blago Telexer



taw x korang tentang BLAGO TELEXER? ok, kalau ade yg xtaw, wan nk kongsi tentang function bende kecik ni.. bende kecik ni, boleh simpn LINK,FEED,MAPS,YOUTUBE dan sebagainyee.. kalau ade yg nk test pakai bende nih, download je kat SINI

Cara Memasang Background Gambar pada Posting



Banyak cara untuk mencantikkn blog kita. Tapi tentunya gambar yang akan kita gunakan sebagai background sebaiknya kita buat lebih transparan, supaya tulisan atau postingan kita senang dilihat dan syOk di baca. Dengan menambah background pada postingan seperti yang ada dipage ini saya yakin anda juga akan tertarik, pengunjung anda akan selalu betah berlama-lama diblog anda... Ok.... sekarang kita mulai cara membuatnya ya....: 









Cara membuat Text-Shadow

Update lagi cara membuat Text-Shadow. Banyak cara membuat variasi tampilan pada web ataupun blog kita, diantaranya kita boleh memberikan efek shadow pada teks. Penggunaan efek shadow pada teks merupakan salah satu bagian trik yang syOk, spaya teks lebih syOk dibaca..selain itu,  blog tampil lebih menarik dan nampak  lebih elegan. Tapi tentu dalam pemberian efek shadow pada teks juga harus disesuaikan besar kecilnya ukuran font, gelap terangnya efek shadow yang tampil, dan lebar. Dan semua itu blh kita blh atur nilainya agar teks yang kita buat menggunakan efek ini lebih syOk dibaca dan tampil lebih menarik.  



Membuat Refresh Automatik pada Blog

Fungsi refresh di gunakan untuk membuat “penyelengaraan” kembali halaman blog ataupun website. Fungsi refresh ini sama dengan fungsi refresh yang ada pada browser internet, perbezaannya iaitu fungsi ini di buat bekerja secara automatik, dengan care pengguna tidak perlu menekan tombol refresh yang ada pada tool bar. 


Setelah kita mengedit atau posting baru pada blog atau web, kadang ketika pengunjung membuka blog atau web kita, ternyata masih belum melihat postingan atau editan kita yang terbaru. nah..., itulah fungsinya refresh automatik 


Cara buatnya sangat mudah, silahkan anda ikuti langkah-langkah berikut : 
1. Kamu harus Login dulu di Blogger.com dengan ID korang
2. Trus Pilih Layout / Design lalu buka Edit HTML
3. Copy dan paste kode berikut di antara <head>....</head>

Cara Buat Ayat Bergerak (Marquee)

hyeee.. pada post kali nii, saye nak share care2 membuat ayat korang bergerak(Marquee) di atas Header ataupn d bawah Header Blog korang tuhh..  



1. Log in > Dashboard > Design > Add Gadget> Page Element > 
HTML/JavaScript

 2. Ok, dah buat yg tuhh kn? skg copy ayat kt bawah ni:

Cara buat tabel kode warna

Warna sangat penting untk membuat website atau blog. Dan pemberian warna dalam membuat web atau blog, yang diperlukan adalah "code color" atau "kode warna". Hampir setiap saat kita edit dan posting artikel pada web atau blog, "mengunakan kode warna" selalu kita perlukan. Susahnye... ketika kita perlu kode warna, sering kali kita harus mencari sebuah web atau blog yang menyediakan kode warna tersebut....yee kan....?. Ok!.... Tutorial blog kali ini saya akan share pada korang, bagaimana cara membuat tabel kode warna sendiri seperti tabel kode warna dibawah ini, hanya tunggu anda pasang aje pada web atau blog korang...



Cara Buat Sitemap / Peta Situs

Sebagaimana yang saya sampaikan pada postingan yang lalu, selain fungsi sitemap untuk mempermudah search engine seperti google mengindek seluruh isi artikel yang ada dalam sebuah website atau blog. Tapi sitemap juga bertujuan untuk mempermudah pengunjung untuk melihat seluruh isi artikel yang ada dalam sebuah website atau blog. Lalu bagaimana cara membuatnya ?

Cara Menambah Gadget diatas Header

Pd umumnya blog bawaan dari blogger tdk tdpt gadget yang brda diatas header. Tpi kita sering melihat web ataupn blog yang meletakkan gadget diatas header, seperti iklan baris, banner, gambar, teks berjalan, animasi, atau apa saja sesuai selera dan Sebagainya. Lalu bagaimana cara menambah gadget diatas header ?. 

Cara membuat Link Terbuka di halaman Baru

Sering kali kita mendapati banyak link yang terdapat pada halaman sebuah web atau blog, baik terletak pada teks, gambar, baner atau yang lain. Dan ketika link-link tersebut kita klik, biasanya akan terbuka halaman baru tapi halaman sebelumnya masih tetap terbuka. Hal ini dimaksudkan agar pengunjung bisa melihat dokumen yang tersimpan pada link tersebut, tanpa harus meninggalkan halaman yang masih dilihat atau dibaca.

Cara membuat Scroll Box Background

Pada Tutorial blog kali ini saya akan kasih tips cara membuat Scroll Box. Scroll Box banyak digunakan di web atau blog. Scroll Box sangat berguna sekali untuk menjimatkan ruang di dlam blog, terutama bila halaman web atau blog sudah penuh dan sementara masih banyak artikel atau apa saja yang ingin tetap ditampilkan pada satu halaman. Selain itu, Scroll Box digunakan untuk tempat artikel, banyak juga yang menggunakan Scroll Box sebagai tempat daftar isi. 
1. Login ke blogger dengan ID anda. 
2. Klik Design dan pilih Page Element 
3. Add a Gadget 
4. Pada menu tersebut, Anda pilih gadget HTML/JavaScript

Cara Membuat Slideshow

Biasanya slideshow di letak pada halaman utama sebuah web ataupun blog. Dalam hal ini slideshow banyak digunakan untuk menampilkan profil sebuah website ataupun blog, ada juga website yang menggunakan slideshow untuk menampilkan produknya. Dengan slideshow ini, anda tidak perlu menggunakan java script. Anda hanya menambahkan slideshow pada web atau blog anda dengan membuat slideshow sendiri. Dan cara buatnya sangat mudah, iaitu anda hanya copy paste kode-kode dibawah, kemudian anda cume mengubah kecepatan tampilan slide dan ukuran panjang serta lebar gambar yang disesuaikan dengan web atau blog anda. Kemudian anda tinggal mengganti URL yang ada dengan  URL  gambar anda dan memberi huraian setiap gambar yang akan ditampilkan. OK...!!!, Ikot langkah-langkah yang saya berikan di bawah ini : 

Cara membuat Slider

Kalau yang lalu saya membahas cara membuat slideshow, tutorial blog kali ini saya akan coba share mengenai slider. Perbedaan slideshow dengan Slider yaitu Kalau slideshow bekerja secara otomatis, sedang slider yang akan saya bahas yaitu slider bergerak kesamping kanan atau kiri apa bila kita mengklik tombol yang ada di sisi kanan dan kiri slider tersebut.

Membuat Label Animasi "blogumulus"

Blogumulus adalah sebuah label tag cloud berbentuk animasi atau label flash. Blogumulus bentuknya lebih unik karena teks label tag cloud ini boleh bergerak memutar seperti globe bila mouse kita arahkan ke area Blogumulus. Blogumulus awalnya bernama Tag-Cumulus yang diciptakan oleh Roy Tanck untuk pengguna Wordpress. Dan berkat kreatifitas pengguna blogger, Tag-Cumulus yang banyak dikenal dengan nama Blogumulus pada waktu yang lalu boleh dipakai di blogger. OK....jika korang minat animasi ini, saya ada share kt bawah... JOM TEERJAHH~!

Blogumulus adalah sebuah label tag cloud berbentuk animasi atau label flash. Blogumulus bentuknya lebih unik karena teks label tag cloud ini boleh bergerak memutar seperti globe bila mouse kita arahkan ke area Blogumulus. Blogumulus awalnya bernama Tag-Cumulus yang diciptakan oleh Roy Tanck untuk pengguna Wordpress. Dan berkat kreatifitas pengguna blogger, Tag-Cumulus yang banyak dikenal dengan nama Blogumulus pada waktu yang lalu boleh dipakai di blogger. OK....jika korang minat animasi ini, saya ada share kt bawah... JOM TEERJAHH~!

Cara membuat Tag Cloud

Tag cloud sama dengan Label atau biasa disebut label cloud yaitu merupakan daftar kategori semua label yang digunakan untuk menandai suatu artikel. Untuk membuat tag cloud, anda harus pasang gadget label terlebih dahulu lalu membuat label pada setiap artikel atau postingan pada blog anda. Cara pasang gadget label dan cara membuat label, anda bisa lihat DISINI.OK.... sekarang kita langsung cara membuat Tag cloud, Silahkan anda ikuti langkah - langkah dibawah ini:









Cara Membuat label di blog

Label diperlukan agar kita lebih mudah mengkatagorikan sebuah artikel, dengan label kita lebih mudah memilih artikel sesuai dengan kategori atau jenis artikel tertentu. Selain itu label juga berpengaruh sebagai kata kunci atau tag cloud pada searh engine. Dalam kali ini terlebih dulu kita harus selalu memberi label pada setiap artikel yang kita buat atau akan kita posting. Lalu bagaimana cara membuat label ? Okey...., untuk membuat label ,saya akan cuba jelaskan dalam beberapa cara.

Cara buat Menu navigasi Drop Down Horizontal

Menu navigasi berfungsi sangat penting untuk website atau blog. Selain memberikan daya tarik lebih pada website atau blog. Tapi sangat berguna untuk menavigasi atau memberi petunjuk pada pengunjung untuk memudahkan menelusuri dan melihat seluruh isi yang ada pada website atau blog anda. Ada beberapa bentuk menu navigasi, diantaranya vertikal dan horizontal. Dan keduanya mempunyai fungsi yang sama. Kali ini saya menampilkan bermacam-macam koleksi menu navigasi Horisontal yang saya dapat dari Blogger Tips And Tricks. Dan anda boleh membuat dan memiliki menu-menu ini sesuai selera anda. Anda tinggal lihat demonya, baca artikel panduannya, dan cuba untuk membuat.

Tulisan Bergerak Mengikut Cursor

Yang dimaksudkan dgn Efek Teks pada Cursor adalah ketika Cursor atau mouse kita digerakkan, maka akan muncul sebuah efek iaitu Cursor yang bergerak diikuti oleh deretan teks. Dan teks tersebut mengikut kita nak letak name ape, nak beri tulisan papa saje pon boleyyy. Cara buatnya mudah, silakan anda ikuti langkah berikut :

Cara Pasang Iklan Di Atas Posting

Tutorial blog kali ini saya akan jelaskan bagaimana cara memasang Iklan PPC (Pay Per Click) pada blog blogspot. Dan cara yang bagus meletakan Iklan PPC, seperti Google Adsense, Adsense Camp, Kumpul blogger atau yang lain adalah diatas, ditengah, dan dibawah postingan artikel. Sebab potensi iklan diklik pengunjung semakin besar. Dan kali ini saya akan berikan cara pasang iklan yang berada diatas postingan. Silakan ikut langkah-langkah berikut, Tapi sebelum kita menyisipkan kode atau script iklan pada template, kode atau script iklan harus di PARSE DISINI terlebih dahulu. Baru ke langkah berikutnya :

Cara Membuat Tabel (Tahap 2)

Kali ini saya nak share ngn korang, cam mane nk buat text dlm tabel... ada Tabel tanpa border  dan tabel dengan border


  •  Tabel Tanpa Border

Cara membuat efek shadow pada kotak dan gambar

Penggunaan css3 memang menajubkan. Css3 merupakan pengembangan dari css 1 dan css 2. Keunggulan CSS3 memiliki banyak fitur. seperti shadow, transparansi, gradiasi warna pada border, seleksi warna pada text, fitur skala, kolom pada text, termasuk fitur gradien pada background. Selain itu Penggunaan css3 membuat blog kita menjadi lebih ringan, sehingga ketika membuka blog, loading terasa lebih cepat. Sekian banyak Tutorial yang sudah saya posting di blog ini sudah menggunakan fitur css3. Dan Untuk kali ini, saya juga akan memanfaatkan fitur dari css3, yaitu memberi efek shadow pada sebuah kotak dan image atau gambar.

Cara Membuat Next Page



Cara lain untuk memudahkan pengunjung mencari artikel yang ada pada blog kita adalah memberi tombol navigasi halaman yang berada dibawah artikel. Selain memberikan nomor urut semua halaman yang ada, widget ini juga dilengkapi dengan tombol "Next" dan "Previous". Bila anda berminat silahkan ikuti langkah - langkah berikut :



Cara membuat effek scroll pada Tittle Bar



Cara membuat effek scroll pada Titel Bar ini saya dapat dari blogger tip dan trik. Mudah - mudahan anda juga tertarik untuk memberi effek scroll pada titel bar seperti yang anda lihat di blog ini pada bagian atas, tepatnya bagian titel bar. Cara buatnya sangat mudah, sebab kita tinggal menaruh kode javascript dibawah ini kedalam gadget.

 ikuti langkah2 berikut :

Cara membuat textarea dengan tombol "select all"


Belajar kali ini adalah bagaimana kita menggunakan Javascript dan Css untuk menambahkan tombol "select all" pada textarea. Sehingga pengunjung lebih mudah untuk mengcopy teks atau kode yang diberikan dalam textarea, dan pengunjung hanya tinggal mengklik tombol "select all" tersbut. Textarea ini bisa kita gunakan dalam posting seperti artikel ini ataupun kita bisa taruh pada sidebar, tergantung kebutuhan.



Cara membuat Blog menjadi Dofollow


Soal Dofollow memang sudah banyak diulas oleh para senior Blogger. Dan umumnya blog mereka juga sudah mengikuti aliran Dofollow, sebab para senior Blogger sangat faham manfaat dan kelebihan mempunyai blog Dofollow. Secara ringkasnya demikian ; Bila blog anda Dofollow maka link atau ULR yang anda tinggalkan saat anda memberi komentar pada blog lain, secara otomatis akan terbaca oleh search engine google. Tapi bila blog anda Nofollow, maka akan berakibat sebaliknya. Jadi blog yang Dofollow sangat bagus bagi anda yang mau mengejar dan membangun SEO.



Cara pasang tombol share pada blog

Menampilkan atau memasang Tombol share Social Bookmarking memang diperlukan sekali untuk kita yang sudah memiliki web ataupun blog. Hal ini sangat membantu untuk meningkatkan trafik atau pengunjung yang datang dari setiap Social Bookmarking. Seperti yang sudah kita ketahui bahwa hampir setiap Social Bookmarking, masing - masing sudah memiliki visitor yang sangat tinggi. Jadi setiap artikel yang kita publikasikan, bisa langsung di sharing kesetiap Social Bookmarking dengan menggunakan Tombol share yang kita pasang. Dengan demikian tidak menutup kemungkinan ada visitor yang tertarik dengan artikel kita, dan langsung menuju web atau blog kita untuk membaca artikel yang kita sharing. Ok..., bila anda berminat memasang Tombol share Social Bookmarking, anda bisa pilih dari dua properti Tombol share Social Bookmarking dibawah ini :